Gårdsplassbilde Presthus frivilligsentral
Ulike aktiviteter samler et bredt publikum. På Presthus gård arrangeres populære møteplasser.

Det har vært frivilligsentral på Ranheim før, men den ble lagt ned. Basen er flyttet til Presthus gård og en del av aktivitetene er videreført.

— Hver tirsdag klokken 11.00 har vi en gå-gruppe som starter ved Folkets hus, onsdager kl. 17.00 til 18.30 har vi språkkafé på biblioteket, og det er av og til arrangementer her på gården, forteller Sølvi Kvam, daglig leder for sentralen.


Pål Morten Berg, aktiv frivillig og Sølvi Kvam, daglig leder Presthus frivilligsentral.

Skaper møteplasser

Hun forteller at frivilligsentralens hovedmål er å skape møteplasser for folket, med utgangspunkt i bydelen. Det er få lokaler tilgjengelige, så en utvikling av Presthus gård vil bli en velkommen utvidelse av tilbudet. I den staselige trønderlåna er det hyggelig stemning. Her passer det godt med mindre arrangementer. — Etter jul starter vi opp med «Singersnella», hvor vi samles til strikking og sying, forteller hun entusiastisk. Et annet nytt tilbud er «Sjakk og samfunn», hvor frivillige skal læres opp i å lære bort sjakk til andre. — Sjakk er utmerket til å knytte generasjoner sammen, frivilligsentralen er ikke bare for seniorer. Hun forteller om samarbeid med skole og FAU for å finne egnede steder og aktiviteter for barn og ungdom.

Frivilligsentralene skal samle og støtte opp under frivillig arbeid. — Det kommer mange henvendelser fra institusjoner som ønsker frivillige til å gjøre ulike oppgaver. Det er ikke alltid frivillige kan gjøre dette på sin måte og på sine premisser, og da faller det litt utenfor vårt oppdrag, forklarer hun. Hvilke aktiviteter de tilbyr blir en kombinasjon av hva noen frivillige ønsker å bidra med og hva det er interesse for å delta på.

— Vi er ikke et sted hvor man kan bestille oppdrag, da er ulike vaktmestertjenester riktig adressat, forklarer hun. En del av de frivillige er rekruttert via språkkaféen. — Når vi arrangerer åpen dag, juleloppis eller annet, trenger vi noen til å steke sveler, koke kaffe og bemanne ulike stasjoner. Da stiller de opp og blir på denne måten enda bedre kjent – og lærer språket enda bedre, forklarer Kvam videre.

Presthus frivilligsentral er eid av stiftelsen Voll gård, og har derfor et tett samarbeid med dem. Når det er åpne dager på gården kan de ofte friste med nærkontakt med husdyr – noe som alltid er populære tiltak. — Om du ønsker å bidra med noe frivillig arbeid, eller du har tanker om et tilbud du gjerne skulle deltatt i, så ta kontakt! Frivilligsentralen får ting til å skje!

Elsa fra Eritrea og Anida fra Manila ble kjent med frivilligsentralen gjennom språkkafé og bidrar på åpen dag med steking av sveler.

Fakta

Det er 464 frivilligsentraler i drift i Norge. I Trondheim har vi 12 sentraler og fra nyttår kommer også Klæbu med:

 • Byåsen frivilligsentral, telefon 477 05 829
 • Ila frivilligsentral, telefon 466 53 520
 • Jekken frivilligsentral, telefon 469 47 541
 • Kattem frivilligsentral, telefon 997 29 171
 • Løkkan frivilligsentral, telefon 954 74 662
 • Nardo og omegn frivilligsentral, telefon 481 88 214
 • Presthus frivilligsentral, telefon 907 65 640
 • Saupstad frivilligsentral, telefon 977 70 746
 • Sjetne frivilligsentral, telefon 941 27 844
 • Strinda frivilligsentral, telefon 480 49 452
 • Tegnspråklig frivilligsentral Trondheim, telefon 908 99 085
 • Østbyen frivilligsentral, telefon 73 51 07 00
 • Klæbu Frivilligsentral, telefon 990 06 598.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here