Seniorlån – mulighet og snublestein

Med et seniorlån får du frigitt deler av boligens verdi uten å selge. Men, det er selvfølgelig også noen ulemper.

Seniorlån
Forbrukerøkonom Endre Jo Reitan oppfordrer eldre til å bli krevende kunder.

Flere banker tilbyr seniorlån. Med pant i boligen betaler banken ut enten et engangsbeløp eller en månedlig utbetaling i en avtalt periode. Samtidig får du livslang borett i boligen. I et vanlig seniorlån betaler du ikke renter, men rentene legges på gjelden, som da selvfølgelig øker med tiden. Rentene på seniorlån er høyere enn vanlige boliglån på grunn av boretten og bankens økte risiko. — Dette kan være en god løsning for dem som har bestemt seg for å bli boende, som har bolig uten særlig gjeld og som ønsker å få mer å rutte med i det daglige. En ulempe er at gjelden på boligen øker.

Det kan gjøre det vanskeligere å bytte bolig senere, sier forbrukerøkonom Endre Jo Reite i BN-bank.

Lav eller ingen gjeld

For å kvalifisere for et seniorlån kan du ikke ha for mye gjeld fra før. Grensen settes ofte på rundt 30 % av boligens verdi, men avhenger blant annet av alder. Kravet om liten gjeld skyldes at gjelden vil øke når du ikke betales renter.

» Det er verd å merke seg at seniorlån ikke er noen utømmelig kilde. «

For dem som velger engangsutbetaling kan det være fristende å bruke mye penger på kort tid. Men, når pengene er brukt opp, kan det være vanskelig å låne mer.

Dersom du tenker på å ta i bruk deler av boligverdien selv bør du tenke deg om før du kausjonerer for lån til de yngre generasjonene.

— Noen er bekymret for at det skal bli mindre igjen til arvingene, men vår erfaring er det ofte er barna som foreslår en slik løsning. De ønsker at foreldrene selv skal kunne nyte verdiene de har bygget opp, og er ikke opptatte av at arven skal være størst mulig, forklarer Reite videre.

Vær en krevende kunde

Forbrukerøkonomen anbefaler alle pensjonister å tenke gjennom sin økonomi i årene fremover. Inntektene er det ofte ikke så mye å gjøre med som pensjonist. Da må utgiftene tilpasses.

— Seniorlån kan være et godt alternativ når inntektene faller, enten det skyldes at innskuddspensjonen tar slutt, men også hvis én i et parforhold faller fra, sier Reite.

Reite kommer dessuten med en annen oppfordring til leserne av 70+: — Ikke vær for tålmodige med banken! Det er ikke utløpsdato på gode kunder, så det er ingen grunn til å stå med lua i hånda og godta dårlige betingelser. Selv om seniorlån ikke passer for dere, kan det være dere har andre lån eller innskudd. Og betingelsene bør være gode!


Tekst og foto: Anne Guri Solem

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here