Nidelven med Gamle Bybro

I april for 79 år siden gikk en ung mann rundt i byen med tungt hjerte. Det var knute på tråden med kjæresten og han var trist og melankolsk. Han tok turen over Gamle bybro og fikk inspirasjon til sangen vil kjenner som «Nidelven stille og vakker du er».

Den unge mannen var Oskar Hoddø og hans hjertenskjær var Inger Langaas. Datteren Eva fortalte dette til Adresseavisen i mai 2014:
«Mamma fortalte at pappa ble så glad over sangen han hadde fått til, at han straks løp hjem til henne. Han hadde en veldig fin stemme, og mamma lot seg overbevise om å fortsette forholdet.»

Kristian Oskar Hoddø var født i Namsos og hadde ingen formell musikkutdannelse. Han tok Ingeniørutdannelse i Gøteborg, og opptrådte som musiker sammen med Jens Book Jenssen og Harry Brandelius. I Trondheim ble han ansatt i et rørleggerfirma hvor han jobbet i starten av krigen.

Paret giftet seg i 1941 og de bosatte seg på Øya etter bryllupet. De fikk dessverre ikke så lang tid sammen. Oskar Hoddø deltok i motstandsbevegelsen og deltok i illegalt arbeid både i Trondheim og i Leksvik. Hoddø ble pågrepet under en større aksjon høsten 1943, etter å ha blitt angitt av en infiltratør. Etter domfellelse av en tysk domstol ble han den 17. november 1943, sammen med 34 andre motstandsmenn, henrettet på Kristiansten festning.

Melodien til sangen vi kjenner ble komponert av Christian Christensen og arrangert av Kjell Risan. Sangen ble utgitt etter krigen og fikk en enorm oppmerksomhet og popularitet, også langt ut over Norges grenser.

Selv om Trondheim ikke har noen offisiell bysang, er dette en av de sangene som oftest trekkes fram som selveste Trondhjemssangen. Ikke minst er «Lykkens portal» på Gamle bybro udødeliggjort gjennom denne sangen.

Bryllupsbilde

Nidelven stille og vakker du er,
Her hvor jeg går og drømmer.
Drømmer om deg som jeg hadde så kjær, Nu er det bare minner.

Den Gamle bybro er lykkens portal,
Sammen vi seiler i stjerners korall.
Nidelven, stille og vakker du er,
Her hvor jeg går og drømmer…

Langt i det fjerne bak fjellene blå
Ligger et sted jeg har kjær.
Dit mine tanker og drømmer vil gå,
Alltid du er meg så nær…

Kilder: Adresseavisen, Wikipedia, Wikistrinda, Åsen museum. Kildene oppgir ulike tidspunkt for når sangen ble laget. Bryllupsfoto: Åsen museum/Svenn-Erik Langaas.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here