En ung sjømann kom tilbake til Namsos med en plate av Chuck Berry. Åge Aleksandersen fikk høre musikken og forstod straks at slik musikk skulle han drive med!

Og rock har han nå holdt på med i over 50 år. I forbindelse med 70-årsdagen 21. mars ble det arrangert en hyllestkonsert hvor artister stod i kø for å feire den folkekjære artisten. Kvelden ble som en lang «hver gang vi møtes»-kveld, med selveste Sambandet som husorkester. Konserten ble en blanding av gjensyn med gamle hits og helt nye tolkninger av Åges sangskatter.

Åge Aleksandersen

Leve av musikken

Det hele startet i Vemundvik, en randkommune til Namsos, hvor Åge vokste opp. Etter at han oppdaget rockemusikk og Chuck Berry fant Åge andre ungdommer med samme musikkinteresse. Han var med i ulike band som gjorde lokal og regional lykke fra midten av sekstitallet. Sambygdingen Stein Ingebrigtsen var en etablert popstjerne som hadde tro på Åge. — Stein hadde både pene klær og klokke – som han fulgte! Vi lærte mye om struktur og orden, sier Åge. — En annen ting var at når Stein greide å leve av musikken, så var det mulig også for meg!

Rockemusikere med langt hår var ikke like vel ansett over alt, og moren så helst at Åge tok seg fast arbeid på Telegrafen. Men, Åge satset på rocken og den usikre veien. Med bandet Prudence ble begrepet «trønderrock» etablert. Til tross for stort gjennomslag var økonomien dårlig. Slitasjen ble stor og samarbeidet sprakk.

Sologjennombrudd

Åge Aleksandersen flyttet til Trondheim i 1976 og startet Sambandet. De to første platene solgte dårlig, men lidenskapen til musikken ble opprettholdt. Plata «Lirekassen» solgte 15.000 eksemplarer og ga gjennombrudd som soloartist.

Få har reist så mye rundt i Norge som Åge. — Det blir et spesielt liv. Når du er på turné lengter du hjem, når du er hjemme, lengter du til turnéen. Turnéer er viktig, det er der publikums reaksjon og respons måles, sa Åge under hyllestkonserten, som en kommentar til sangen «Eldorado», som handler om å lengte til et annet sted.

Åge og Sambandet bygget seg sakte, men sikkert opp. Platene solgte stadig bedre, men musikken var fremdeles en tornefull vei. Plateselskapet hans gikk konkurs, men sammen med bransjekolleger startet han et nytt selskap og satset videre.

Folkekjær og felleseie

For hvert album fikk Åge og Sambandet en stadig større lytterskare, og for 35 år siden kom plata «Levva livet» med blant annet sangen «Lys og varme». Over natta endret situasjonen seg. Salget endte på 275.000 eksemplarer og ga en ny trygghet. Albumet er full av sanger alle nordmenn har et forhold til; «Va det du, Jesus», «Lys og varme», «Fire pils og en pizza» og «Fremmed fugl» for å nevne noen. Og siden har Åge vært en av våre mest folkekjære artister.

Det startet med et tilfeldig møte med Chuck Berrys musikk. Rockemusiker ble han, og på sitt på trønderske vis er han også blitt en av våre mest folkekjære utøvere. — Det har vært en vanskelig vei, men jeg har fått drive på med deg jeg elsker mest hver dag!

Tekst: Anne Guri Solem. Foto: Ronny Danielsen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here