Lyst på livet

Kan du kjenne blodet strømme og sommerfugler flakse i magen? Vårens og sommerens følelser har ingen aldersgrense. Kanskje merker du at du får mer lyst på livet?

Intimitet og nærhet er viktig gjennom hele livet, å uttrykke kjærlighet er sunt! Selv om kroppen endrer seg fysisk i løpet av livet, er det fortsatt viktig å være nær hverandre. Kanskje kan du starte med å invitere på en god middag? Eller stryke den du er glad i over hånda. Pirelli Benestad uttrykte i artikkel om seksualitet (Aldring og helse, mars 2019) at vi kan være nær, men vi må ikke alltid være genitale. Det kan handle om nærheten vi får når vi stryker hverandre over hånda og andre steder på huden. Huden er vår største møteplass for nærhet. Du må komme i modus for å være nær, og så kan du ta det som det kommer. Nærhet og hjertevarme stimulerer også hormonene.

Fra “Snakk om det! Strategi for seksuell helse (2017–2022)” skriver Bent Høie, Helse- og omsorgsminister innledningsvis:

Snakk om kraft! Du har kjent den hele livet. Kraften som får blodet til å bruse og suse. Kraften som får huden til å rødme eller blekne. Du kjente den som barn. Da du fantaserte om å la hånda stryke over den nydelige nakken til han som satt på pulten foran deg. Du kjente den som ungdom. Da du tegnet forte og forbudte tegninger på naboens husvegg i høstmørket. Du kjente den da du for aller første gang lå hud mot hud og pust mot pust med et annet menneske, og var veldig lykkelig og veldig engstelig på samme tid. Vi kjenner den gjennom hele livet. Kraften vi kaller seksualitet. Noen tror den seksuelle delen av oss sitter mellom beina. Men den sitter like mye mellom ørene. Jeg snakker ofte om at vi både har en fysisk og en psykisk helse. Vi har en seksuell helse også. Den er både fysisk og psykisk. God seksuell helse er med på å holde oss friske og i trivsel. Dårlig seksuell helse gjør oss mer utsatt for sykdommer og mistrivsel. Vi snakker fortsatt for lite og for sjelden om at seksualitet er en fantastisk kraft som kan gi god helse og høy livskvalitet. Når du er ung eller gammel. Når du er frisk eller syk. Denne strategien handler om alt dette. Den handler om at vi må snakke mer om seksualiteten vår. Snakk om kraft!

God sommer fra Infosenteret for seniorer

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here