Kom og bli med

Nidaros Petanque har fått ny bane på Ladeanlegget. Nå inviterer de deg til å bli med!

Nidaros Petanque

En solrik, men hustrig søndag samlet rundt 25 ivrige og trivelige petanque-spiller seg ved den nye grusbanen like nedenfor Ringve museum. Til tross for kald vind var det lett å kjenne varmen og vennligheten fra gjengen som var samlet. Her er alle velkomne og forkunnskaper er ikke nødvendig. Mange av oss har sett spillet i parker og baner i Sør-Europa, det ligner på boccia og curling, men spilles på grus.

Haakon Pettersen ble engasjert i petanque mens han bodde noen år i Spania. Han etablerte en klubb da han kom tilbake til Trondheim. Til å begynne med var de bare fem, seks personer. Nå teller klubben nærmere 50 medlemmer. Og de ønsker seg mange flere medlemmer.

Haakon Pettersen, Nidaros Petanque
— Vi er kjempefornøyde med banen og ønsker oss en innendørsbane så vi kan holde på hele året. Den trenger ikke være oppvarmet, og vi deler gjerne med andre, sier Haakon Pettersen i Nidaros Petanque.

Haakon forklarer at de spiller to og to personer mot hverandre. — Hvem som skal spille mot hvem trekkes tilfeldig. På denne måten spiller det liten rolle om man kommer alene eller sammen med andre. Vi mikses og blir kjent med alle uansett, understreker han.

Nidaros Petanque
Haakon har dårlig rygg og bruker en kraftig magnet til å plukke opp kulene.

Klubben er med i Norges Idrettsforbund. — Vi måtte det for å kunne få bane her, og vi er blitt veldig godt tatt i mot, selv om vi nok er svært annerledes enn de fleste andre som trener her, smiler han. Medlemmene er stort sett mellom 60 og 85 år, men alle er velkomne. En student som spiller i Norgeseliten er også med denne søndagen.

Toril, Torill (kaster) Wenche og Morten konsentrerer seg og følger godt med. Nå skal de siste kulene kastes og vinnerlaget kåres.

Petanque gir ikke høyintensiv trening, men det er trening av både koordinasjon og styrke. Kulene veier 750 gram og kastes mange ganger. For mange blir det også mye bøy og tøy for å plukke opp kulene. Hver omgang tar mellom 45 og 60 minutter, og det spilles to omganger.

— Det snakkes mye om forebyggende trening for eldre. Dette er midt i blinken og holder oss funksjonsfriske og i godt humør. Dette burde komme på blå resept, kommenterer Haakon.

— Vi møtes fast to ganger i uka, klokka 12 onsdager og søndager. Hit er det lett å komme, også alene. Alle er åpne og inkluderende, rett og slett en trivelig gjeng, sier Anne Grete. — Vi har det moro selv om vi spiller som om det står om gård og grunn av og til, ler hun. Kaffepausene er like viktige som spillet. — Da løser vi verdensproblemer og snakker om alt mulig.

Alle nye som kommer får en rask innføring og veiledning etter hvert som spillet utvikler seg. Ett sett kuler koster 160 kroner, men nysgjerrige kan også låne kuler, sier Haakon inviterende.

Nidaros Petanque

FAKTA:
Petanque (peta:nk) spilles med stålkuler (ca 750 gram). En kamp går til 13 poeng. Målet med en kamp er å få sin kule nærmest «grisen», en liten målkule. Antallet kuler en person eller lag har som er nærmere målet enn motstanderen, gir antallet poeng.


Tekst og bilder: Anne Guri Solem

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here