Voi Voi-festivalen
Fredrik Jacobsen og Asbjørn Bakke ga et ærlig portrett av Erik Bye, understreket av sanger og bilder.

Noen tradisjoner etableres umiddelbart. Selv om Voi Voi-festivalen er en løs videreføring av «Trygghet i symfoni», står den allerede i år to knallsterk på egne bein. Samarbeidet mellom Symfoniorkesteret og Trondheim kommune har skapt suksessen. I tillegg deltok en rekke etater og organisasjoner.

Tekst: Anne Guri Solem. Foto: Ronny Danielsen.

I år som i fjor var det mulig å kjøpe ulike billetter, fra halvdagspass til fullt program, servering og konsert.

— Dette er fin anledning til å nå ut til den sprekeste delen av seniorene i byen, de som ikke trenger så mye bistand, men som likevel ønsker felles opplevelser med andre på samme alder, kommenterte Hanne Sousa fra kommunens kulturenhet.

Det varierte programmet rommet alt fra musikalske innslag til foredrag og samtaler. Festivalen startet med Erik Byes musikk tolket av Henning Sommerro og musikere fra TSO (Trondheim Symfoniorkester).

Biograf og journalist Asbjørn Bakke tegnet et ærlig bilde av Erik Bye, hvor også historien om mannen før han ble NRK-kjendis og allemannseie som tydelig fram. Fredrik Jacobsen tolket viser av Erik Bye som kompletterte portrettet.

SeniorSmart er en app som finner aktiviteter i det geografiske området du selv velger. — Mange eldre er ensomme og vi vet at ensomhet er like skadelig for helsa som røyking, forklarte Roald Bergstrøm fra scenen. En korps av unge frivillige hjalp alle interesserte med å laste ned appen og lagre de ønskede innstillingene.

Også mer alvorlig tema ble tatt opp, som «Vold mot eldre- vårt ansvar!» og «Arv og testamente». Radio Trondheim arrangerte en paneldebatt med tema «Sextisju – går seksualdriften av med pensjon?» – og om noe skulle lure på det; nei det gjør det ikke, selv om seksualiteten endrer seg gjennom livet.

Som på alle andre festivaler var pausene like viktige som programpostene. Det var stor stemning og hyggelige kommentarer å høre i alle pausene.

Den populære filmen Trondheimsreisen ble også presentert og diskutert, i tillegg til at filmen ble vist som matinéforestilling dagen før. Fotograf Morten Krogvold holdt foredraget «En endeløs øvelse i uvisshet» og Marvin Wiseth holdt et fengende innlegg hvor han la vekt på hvilken ressurs eldre er og at eldre ikke må la seg overkjøre.

Kvelden ble avsluttet med festkonsert i Olavshallen hvor Erik Bye var tema, med Trondheim Symfoniorkester, Henning Sommerro og Mari Smistad Haugen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here