Dronningens gate – et tverrsnitt av byen

Bilde av Dronningens gate
Foto: Schröder/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Krysset Søndre gate og Dronningens gate vestover, med Nordenfjeldske Kreditbank til venstre. 1936.

Dronningens gate går fra Kjøpmannsgata og vestover til Hospitalsgata, hvor den går over til Hospitalsløkkan. Gaten ble dannet som en av hovedgatene i Cicignons byplan etter bybrannen i 1681. Byplanen skulle med sine brede gater være med å sikre byen mot brann. Det gikk ikke helt etter planen, så bebyggelsen i Dronningens gate ble flere ganger rammet av brann.

En vandring i Dronningens gate gir et godt tverrsnitt av byen. Fra startpunktet ser du den gamle bryggerekka, ved Søndre gate møter du mektige forretningsbygg i både ny og gammel arkitektur. Det gamle Postkontoret i jugendstil fra 1911 ser over gata mot Britannia hotell fra 1895 som med sin klassiske eleganse har preget, før du litt etter kommer til lav trehusbebyggelse på den ene siden – og Stiftsgårdsparken på den andre. Nærmere Munkegata ser du høye forretnings- og leiegårder i nygotisk stil. Lengre vest er det lave bolighus i tre som preger bebyggelsen, en stil som videreføres utover Hospitalsløkkan.

Det gamle hovedpostkontoret har fått en annen funksjon enn opprinnelig. Bygget er restaurert og modernisert med respekt for sitt opprinnelige preg. Det gamle ekspedisjonslokalet er lett å kjenne igjen, selv om det nå huser et reklamebyrå i stedet for postpakker.

 


Tekst: Anne Guri Solem

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here