Ut av ensomheten

Bilde av flere eldre rundt et kaffebord
Fredagens uformelle sosiale treff for eldre og Charlottenlund og Brundalen er godt i gang.

Uformelle, sosiale møteplasser gir en vei ut av ensomhet og passivitet.

Det er lett å finne veien inn til stua i Charlottenlundhallen. Latteren runger gjennom korridoren, og jeg er litt spent på hva som møter meg. Fredagens uformelle sosiale treff for eldre og Charlottenlund og Brundalen er godt i gang når jeg ankommer.

Frivilligsentralen er vertskap og denne gangen har de laget en quiz. Temaene er varierte, så de fleste kan noen av svarene, selv om det var lagt inn noen «lurespørsmål» også. Smørbrødene er allerede fortært, og etter quiz-en er det kaffe og vafler som står på planen. Praten går lett over bordene, en skulle tro alle hadde kjent hverandre lenge.

— Dette er et prosjekt i regi av kommunen, forteller Hildegunn Sletvold, prosjektleder for «Sosiale møteplasser». Hjemmeboende eldre skal tilbys sosiale møteplasser som fremmer aktivitet og deltakelse, forteller hun videre. I første omgang er det bydelene Saupstad/Kolstad og Charlottenlund/Brundalen som inngår.

Bilde av flere eldre samlet rundt kaffebord
– Dagene blir lange, så det er fint å komme hit, forteller Aud Barø. Her sitter hun sammen med Harald Ese, Olaug Kjelaas og Solveig Holm, vinnerlaget fra quiz-konkurransen.

I bydelen Charlottenlund/Brundalen var det lite aktivitet og få møteplasser. Driverne av Charlottenlundhallen var meget positive til å være med og Østbyen frivilligsentral ble engasjert til å være vertskap. I september kunne de for første gang invitere eldre – og de kom! Alle er hjertelig velkomne, det er bare å komme, smiler Sletvold.

— Ensomhet, det er derfor jeg kommer. Dagene blir lange, så det er fint å komme hit, forteller Aud Barø. De tre andre på vinnerlaget i quiz-konkurransen nikker bekreftende. De kjenner ikke hverandre, men har visst om hverandre. De bor i samme nabolag, men har ikke gjort noe sammen før.

— Her går det bare på fornavn, men det passer fint. Da blir det lettere å huske navnene, sier Olaug Kjelaas. Det viser seg at hun og Aud lekte sammen som fem – seksåringer, men de har ikke hatt kontakt i voksen alder.

Olaug forteller at det var svigerdatteren hennes som anbefalte henne å gå. — Jeg fikk invitasjon i posten, og så ble det informert på trimmen, forteller Harald Ese. Alle fire kommer gjerne igjen til nye treff. — Det er utmerket servering her, vi får nesten i overkant mye mat, smiler Solveig Holm.

Tilknytningen til frivilligheten er ikke tilfeldig. Det er et mål å knytte eldre tettere til organisasjonslivet i bydelen. Nå er det høstferie, men til vanlig er elever som tar valgfaget «Innsats for andre» med på treffene. Noen av elevene skal sammen med eldre gå som bøssebærere under tv-aksjonen. Noen har også strikket skjerf til Bymisjonen, så her er det mange ressurser, understreker Sletvold.

Latteren sitter minst like løst når besvarelsene skal rettes og de korrekte svarene avsløres. Premien for mest kreative gruppenavn er en pose Twist, og hovedpremien er middag for alle fire på Brundalen. Hver onsdag serveres det nemlig middag med dessert og påfølgende kaffe og kaker ved Brundalen Helse- og velferdssenter.

— Mange fortalte at ettermiddagene var spesielt tunge og at de savnet aktiviteter da. Dette vil være forskjellig i ulike bydeler, derfor må tilbudet tilpasses. Vi skal ikke konkurrere med eksisterende aktiviteter, forsikrer Sletvold.

Aktivitetene er varierte og engasjerende. — Men, vi var ikke noe særlig til å synge, ler Solveig. Kanskje det blir bedre neste gang. Da kommer det musikere – allsang er alltid lettere med akkompagnement, blir gjengen raskt enige om.

Se mer informasjon på Trondheim kommunes Facebook-sider.


Tekst og foto: Anne Guri Solem

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here