Frisk pust!

Bilde av damer på Sjøbadet
Badstua gjør vinterbading lettere, og byr på byens beste utsikt.

«Søbadeforeningen i Trondhjem» ble stiftet i 1858, og var lenge forbehold menn. Nå samles kvinner og menn i alle aldre til friske sjøbad – året rundt!

En usedvanlig varm og innbydende oktoberdag har jeg avtalt å møte Maria Sassella og Eli Kristne Allen ved Sjøbadet ute på Piren.

— Turister ser anlegget fra Hurtigruta eller cruisebåter og blir nysgjerrige. Men også spaserende lurer på hva som skjuler seg bak plankegjerdene her. Men det er stort sett bare tilreisende som drister seg til å spørre, forteller Eli Kristine. På sommeren er det åpent midt på dagen for alle, men på vinteren er anlegget bare for medlemmer, forteller de videre.

Sjøbading – ikke bare isbading

— Jeg har gått her fast siden jeg var tolv-tretten år gammel, nå er jeg 76. Min mor var aktivt medlem og tok meg med, forteller Eli Kristine. Etter ett års medlemskap kan man få tildelt nøkkel og kan oppsøke badet når det passer, noe disse to damene benytter seg av jevnlig.

Bortsett fra dem som har hjerteproblemer, kan de fleste bade året rundt. Det lønner seg nok å begynne før vinteren setter inn og dermed få en gradvis tilvenning til det kalde vannet.

— Jeg vet ikke om jeg kan tilskrive sjøbadingen at jeg aldri er forkjølet til, men det skader i hvert fall ikke. Noen skavanker og plager får man jo med alderen, men det trenger ikke å stoppe oss, sier Eli Kristine.

— Det er forsket mye på effekten av bading i kaldt vann, og det er vel bare dem med hjerteproblemer som advares, påpeker Maria. Hun kaller seg selv en frossenpinn, men liker kicket som de kalde badene gir. Etterpå er jeg oppkvikket og får mye energi, sier hun.

Bilde av to damer som bader
— Frisk, men godt med fire grader i vannet, mener Eli Kristine Allen og Maria Sassella.

Enkel, men moderne standard

Sjøbadet lå opprinnelig ved en molo utenfor Ravnkloa, men ble flyttet til den nåværende plassen etter oppmudringen av Brattøra. Anlegget ble fornyet i 2011 og har nå enkle, men moderne fasiliteter som dusj og garderober.

Bilde av dørskilt— Og så har vi fått badstue med byens beste utsikt! Maria er svært fornøyd med dette tilskuddet for hun være lengre uti vannet fordi hun nå kommer raskt i varmen igjen.

Den gamle ordningen med separat soldekk for damer og herrer består. Området i midten er felles med trapp og stupebrett. Om sommeren er det enkel servering av kaffe og vafler i fellesområdet. Og om du lurer – ja dette er det beste stedet for kveldsbad i solnedgang!

Vinterbading

— Om vinteren bruker vi alltid lue, og mange bruker sokker. Selv bruker jeg badesko, for ståltrappen er litt vond å gå i, forklarer Eli Kristine. Denne dagen pynter de seg med badehetter.

Men, du trenger ikke å være isbader for å være medlem. Alle som ønsker å bade i sjøen, uansett om det bare er om sommeren, er hjertelig velkomne. Medlemmene i klubben er inkluderende og nye medlemmer kommer raskt inn i gjengen. Her møtes alle aldre, her er det verken øvre eller nedre aldergrense. Har du lyst til å prøve er det bare å ta kontakt, oppfordrer de blide damene.

Bilde av to damer som drikker kaffe
— Du trenger heller ikke være naturist for å bade her. Det er full anledning til å ha på badetøy!

Sjøbadet på nett.

Sjøbadet på Facebook.


Tekst og foto: Anne Guri Solem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here