Motorisert kulturhistorie

Bilde av menn rundt traktor
Er du motorinteressert og ønsker å ta vare på gamle gjenstander og historiene deres, så ta kontakt med Motorkameratene på Sverresborg.

«Motorkameratene» reparerer og restaurerer gamle motorer og kjøretøy, til glede for seg selv og besøkende på Sverresborg.

— Denne ambulansen ble kjøpt for penger som Sanitetsforeningen i Soknedal samlet inn. Etter en lang tjeneste der, ble den solgt og brukt til andre formål. Inntil lege Ingar Lereim kjøpte den og fikk den satt i stand. Mercedesfabrikken har vist interesse for bilen, men her står den! På en utstilling kunne en mann fortelle at han selv hadde blitt fraktet med denne sykebilen. Klubbens leder, Harald Snekvik, viser fram deler av beholdningen av restaurerte kjøretøy som er lagret ved Sverresborg museum. — Akkurat denne ambulansen har ikke vi gjort så mye med, den hadde Lereim fått satt i stand før den kom til Sverresborg, understreker han. Men, det er mye annet spennende her; Victoria Backes gamle Fiat og en ærverdig sjuseter som visstnok har vært i Kongsberg Mynts eie.

Lokomobilen – erstattet vannkraft

Samtidig som Motorkameratene tar vare på motorene og kjøretøyene bevares også historien om opprinnelse og bruk. — Våre medlemmer er opptatt av begge deler – både det praktiske arbeidet med restaureringen og historien, understreker Snekvik.

Her er det veteranbiler, traktorer og maskiner av ymse slag. Noe er eid av medlemmene, andre ting er eid av klubben eller museet.

Bilde av mann ved dreiebenk.
Det er ikke bare å kjøpe nye deler, ofte må de lages her på dreiebenken, sier Harald Snekvik.

Historien om Lokomobilen – som først ble kjøpt til Hegra og senere på spektakulært vis transportert til Laksøybygda i Meldal, er vel verd å få med seg. Den er utstilt i et eget hus, sammen med en gammel traktor fra Havstein gård. — Restaureringen av lokomobilen tok seks år og ca 2.000 dugnadstimer, og er et prosjekt som ga oss stort samhold og mye glede, forteller Snekvik videre.

Godt kameratskap

— Kameratskapet, samholdet – det å finne ut av ting sammen. Det er det viktigste med denne klubben, kommenterer flere av medlemmene. Mange er oppvokst på gård og er vante med å skru, mekke og reparere. — Men, vi vil gjerne ha med flere medlemmer, så interesserte må gjerne ta kontakt. De trenger ikke å ha veteranutstyr selv, understreker samtlige.

Portrettbilde av Halvor Olsen
Halvor Olsen (85) er æresmedlem i klubben. Hans interesse er kystkulturen og båtmotorer. Men hvor mange motorer han har, det vil han nødig svare på.

Ett av prosjektene som står for døren er en én skjærs plog. — Dette er plog nummer to av denne modellen fra 1928 fra Kverneland Plogfabrikk. Av alle steder ble den kjøpt av en eier på Titran, der det knapt er jord å pløye i, humrer Snekvik.


Tekst: Anne Guri Solem. Foto: Anne Guri Solem og Motorkameratene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here