BankID skal ikke lånes bort

Å låne bort BankID er som å skrive ut en blank fullmakt. Trenger du hjelp til å betale regninger finnes det gode, enkle og trygge metoder.

— BankID er en personlig legitimasjon som gir brukeren anledning til å ta opp lån, kreditter, endre navn og gir tilgang til informasjon hos helsevesen og NAV. Du skal derfor ikke oppgi BankID-passord til noen, sier banksjef Gunn-Kristin Olsen i DNB på Torvet.

De færreste av oss skriver ut en fullstendig blank fullmakt til ektefelle eller barn. Å oppgi BankID-passord til andre er omtrent det samme. Heldigvis har du flere trygge muligheter om du ønsker hjelp til å betale regninger.

Mange alternativer

— Brevgiro og telegiro fungerer like godt som tidligere, og det er mange som fortsatt benytter dette, forklarer Olsen. Automatisk trekk ved hjelp av avtalegiro og e-faktura er det også alternativer.

I Trondheim er det mange som benytter Personellservice til å betale regninger, men det er uansett lurt å skaffe seg BankID. Du må ha eller opprette konto i en norsk bank og du må legitimere deg med pass. Du vil få en kodebrikke, og kan deretter opprette BankID via bankens nettside. BankID på mobiltelefon fungerer også fint, da slipper du kodebrikken. Samme BankID kan brukes på tvers av banker og brukersteder, og alle banker utsteder BankID.

Det kan oppstå situasjoner med behov for assistanse fra banken mens man er på reise eller av annen grunn ikke kommer seg til et bankkontor. — Reglene for identifisering skjerpes stadig, så om det er mange år siden bankkontoen ble opprettet kan det være lurt å gå innom banken og legitimere seg med pass. Da kan banken hjelpe deg med flere ting via telefon, forklarer Olsen videre.

Hjelp til nettbanken

Ønsker du å lære deg å bruke nettbank er det kurs spesielt rettet mot eldre.

— Om du ønsker hjelp til å betjene nettbanken anbefaler vi at du oppretter en disponent for kontoen eller kontiene den som hjelper deg skal ha tilgang til. Du avgjør hvem som skal ha disposisjonsrett og hvilke konti det skal gjelde for. Disposisjonsrett endres enkelt om du ønsker det. Som disponent vil vedkommende logge seg inn i nettbanken som seg selv, og det blir lett å se hvem som har gjort hva, forklarer hun videre.

— Banker får ofte henvendelser på telefon fra personer som ønsker å utføre tjenester på vegne av sine foreldre, men det er lite vi kan gjøre uten slik disposisjonsrett, sier Olsen videre.

Fremtidsfullmakt

Mange eldre ønsker å tenke framover og vil ta beslutninger mens de er klare og oppegående. Ved sykdom eller svekkelse vil det ta tid å opprette verge. Med en «fremtidsfullmakt» utpeker du en fullmektig som skal opptre på vegne av deg når du selv ikke lenger kan.

— En «fremtidsfullmakt» må underskrives av to uavhengige vitner. Fullmakten kan enten sendes Fylkesmannen for stadfesting eller opprettes av et advokatkontor, slik at banken kan den tre i kraft.

Det er lurt å oppbevare en kopi sammen med andre viktige papirer. Det kan også være greit å informere familien om hvem som er utpekt, sier Olsen.

BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet. I den fysiske verden identifiserer du deg med pass, førerkort eller bankkort. I den elektroniske verden kan du bruke din BankID for å bekrefte hvem du er. I den elektroniske verden kan du bruke din BankID til å signere dokumenter elektronisk. BankID er utviklet av banknæringen i Norge og du får det ved å henvende deg til banken din.

Spørsmål og svar om BankID


Tekst og foto: Anne Guri Solem

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here