Lillemor og Knut Nordås
Lillemor og Knut Nordås.

Paret tar i mot i sin nye omsorgsbolig på Ranheim. Her har de bodd i et halvt år. — Vi har bodd 12 år i Trondheim og Ranheim er liksom bygda vår. Det er her vi har bodd til nå, og datteren vår bor i denne bydelen. Vi ønsket derfor fortsatt å bo her, forteller Knut Nordås.

Flyttet til omsorgsbolig

— Da fastlegen gjorde det klart at Knut ikke kunne flytte hjem til Ranheimshøgda etter slaget var det bare ett å gjøre. Vi måtte finne et nytt sted å bo, understreker kona Lillemor. Huskjøp og -salg ble ordnet mens Knut var på rehabilitering og han medgir at det var litt leit å ikke kunne være med på flyttingen. — Lillemor hadde bodd her i to dager da jeg kom, sier han.

Mye ble gitt bort og kjørt til brukthandelen, men paret har tatt med noen av møblene og tingene, blant annet et veggur som Lillemor har arvet. — Dermed fikk vi også med oss lyden av hjemmet vårt også, smiler hun.

Lillemor og Knut Nordås
Med selvironi og galgenhumor holder ekteparet humøret oppe, selv om dagene til tider er utfordrende.

Kommunens rehabiliteringsteam

Paret understreker at de har fått svært god hjelp til å takle de utfordringene som det siste året har bydd på. Berit Skavhaug er sykepleier i Rehabiliteringsteamet som har fulgt opp Knut og Lillemor.

— Rehabiliteringsteamet kommer inn når det er sammensatte utfordringer hvor tverrfaglig innsats blir viktig, forklarer hun. For slagpasienter kan rehabiliteringsteam være en av tjenestene i et behandlingsforløp. Sykehuset kommer først, deretter rehabilitering, eventuelt tverrfaglig team, før eventuelle andre tjenester kobles på, forklarer hun.

— Plutselig sykdom, som slag, snur opp ned på hverdagen slik man kjenner den. Derfor er samtaler om den nye situasjonen viktig, understreker hun. Pårørende og deres utfordringer med situasjonen blir også ivaretatt, noe Lillemor kan bekrefte.

— Det verste med flyttingen var nok at hunden på 10 år ikke kunne være med videre. Heldigvis fikk vi til en fin omplasseringsløsning, forteller Lillemor.

Fortsetter opptreningen

Porterttbilde
Knut er godt i gang med opptreningen.

Knut har vært ivrig og har trent opp en del av førligheten. Logopeden på Lian rehabilitering var til god hjelp, så Knut snakker normalt og har derfor ikke problemer med å hevde sin mening. Det er en fin og lang korridor utenfor leiligheten, der trener Knut på å gå, først ved hjelp av fysioterapeut eller andre fra teamet. — Det er et mål å kunne flytte meg over til en annen stol, nå må jeg ha hjelp og blir dermed sittende i rullestolen hele dagen, forklarer Knut.
— Når vi er syke ønsker vi oss tilbake til hverdagen, men noen ganger må det endringer til. Rehabiliteringsteamet hjelper til både med å gjenvinne så mye funksjon som mulig, men også med å tilrettelegge for en ny, meningsfylt hverdag. Sykdom blir ofte tvungen læring, vi må innrette oss på nytt, sier Berit. Både sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut inngår i det faste temaet.

— Vi handler dagligvarer på nett, og finner praktiske løsninger på det meste. Jeg er opptatt av at familien skal får være familie og ikke hjelpere, sier Lillemor bestemt.

Selvironi og galgenhumor

— Å ta i mot hjelp går greit, men det er irriterende å ikke kunne gjøre noe selv. Vi har en vaktmester som hjelper oss med å henge opp hyller og bilder, men det er uvant å ikke få til dette selv, sier Knut.

Også Lillemor har noen plager som gjør at hun ikke greier like mye som før, men paret gleder seg over at de lever og har hverandre. — Ettårsdagen for slaget markerte vi med et glass hvitvin, humrer Lillemor. Galgenhumor og selvironi er viktig i slike situasjoner, understreker begge.

Når rehabiliteringsteamets arbeid er over, står andre klare til å hjelpe til videre. — Vi slipper ikke taket før brukerne enten greier seg på egen hånd, eller andre står klare til å ta over, forsikrer Berit.

Knut får hjelp av hjemmetjenesten som er innom noen ganger om døgnet, og har startet fast trening utenfor hjemmet.

— Vi kjenner oss godt ivaretatt og er svært fornøyde med den hjelpen vi har fått, understreker
begge.

Fakta
Rehabiliteringsteam – del av enhet for ergoterapitjeneste. Driver oppsøkende rehabilitering etter vedtak fra helse- og velferdskontoret. Teamene består av sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut.
Målet er å bidra til å gjenvinne funksjon og mestring av dagliglivet. Teamene jobber intensivt sammen med bruker i en tidsavgrenset periode.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here